Raksalaisen requiem soi kauniisti ja moniäänisesti

Työelämän monimuotoisuus on paitsi rikkaus, myös lukuisia ja muuttuvia tarpeita, toiveita tai elämäntilanteita. Rakennusalalla on monimuotoisuuden johtamisen syväosaamista.

TYÖKAVERILLANI on kaksi intohimoa: infrarakentaminen ja kuorolaulu. Maanantaina lounaalla hän jutteli Verdin Requiemista. Ikiklassikko olisi hänen kipparoimansa kamarikuoron ohjelmassa muutaman viikon päästä isolla kirkolla.

Muutama päivä lounaskeskustelun jälkeen tutkailin erään rakennusteemaista somesisältöä tuottavan remonttiyrittäjän taustoja. Kas, hänhän on myös vuosia Salkkareissa esiintynyt ammattinäyttelijä ja vielä muusikkokin! Olenpa ollut pimennossa.

Loppuviikosta ylläpitämälläni sometilillä virisi keskustelua siitä, onko asiallista, että isoja rakennushankkeita työkseen vetävän ihmisen uratarinassa kerrotaan myös hänen sivutyöstään kauneuden ja edustamisen parissa.

Vielä saman päivän iltana somessa tuli vastaan tarina kadunrakentajasta, joka kirjoittaa myös näytelmiä. Menestyneen näytelmätrilogian kolmas osa oli juuri tulossa ensi-iltaan. Somejako oli saanut paljon tykkäyksiä – tällaista yhdistelmää siis ainakin pidetään sopivana.

KUVATUT hetket työelämästä ovat tosia ja tapahtuneita – ja vain muutaman päivän ajanjaksolta kaikki.

Huomio kiinnittyy kaikissa samaan: siihen, että ihmiset rakennusalalla eivät ole yhdestä puusta. Tutkijoilla on tälle ilmiölle kaunis nimikin: monimuotoisuus työelämässä.

Joku voi katsoa rakentajakunnan monimuotoisuutta nenänvartta pitkin. Siellä sitä on jos jonkinlaista hanslankaria. Kieliä kuuluu puhuttavan ainakin kymmentä, mikä lie puolalainen putkimies tuokin tuossa.

Meille alan parissa kauan työskennelleille monimuotoisuus on sen sijaan arjenmakuista ja totta. Ja sananmukaisesti: siinä on monenlaisia puolia.

Emmi Suuronen Kreatelta toi asiaa hyvin esiin #Raksapodissa (lue juttu tästä ja katso video tästä). Lähetyksestä ilmenee, että rakennusalaa voi opiskella monella tapaa: päivätyön ohessa, täysipäiväisesti, oppisopimuksella, eri kouluasteilla, miltei missä vaiheessa työikää tahansa. Itse työmaalla tapahtuvan rakentamisen sijaan voi erikoistua vaikkapa valtavien hankkeiden tarjouslaskentaan, hankkeiden suunnitteluun tai niiden valvontaan.

Työtehtävienkin haitari on leveä. Samassa hankkeessa voi olla eri vaiheissa töissä maarakentaja valtavine kaivureineen ja asiakaspalveluinsinööri auttamassa asunnonostajaa laattavalinnoissa.

Torninosturinkuljettaja tiiraa työmaata kaukaa yläilmoista, kun taas louhintaosaaja pureutuu samaan aiheeseen syvällä maan uumenissa, maanalaisen rakentamisen parissa.

Kakun päälle kirsikaksi tulee vielä kielten, kulttuurien ja erilaisten elämänvaiheiden moninaisuus – rakennusalalla kun on tutkitusti eri ikäryhmätkin hyvin edustettuina. Alalle hypätessäsi voit aina olla varma, että saat työkaveriksesi ikätovereita.

HILJATTAIN olin mukana valmistelemassa rakennusalan osaajatarveselvityksen julkistusta (lue lisää selvityksestä täältä). Valmistelujen keskellä erään jäsenyrityksen hr-päällikkö muistutti, että monimuotoisuus ja -kielisyys pitää lukea rakennusalan vahvuudeksi.

Rakennustyömaa on lukuisten ihmistyyppien, osaamisten ja taipumusten sulatusuuni. Yhtenäisen turvavarustuksen suojissa ihmisten tarinat ovat omanlaisiaan ja yksilöllisiä. Työnantajalle tämä tarkoittaa valtavaa voimavaraa ja rikkautta, mutta myös betonin painoista vastuuta. Yksi haluaa edetä urallaan heti, toinen panostaa kotiarkeen. Kolmas kaipaa tehtäväkiertoon, neljäs tahtoo porautua syvälle yhteen erikoisalueeseen. Kaikille olisi hienoa tarjota mielekäs urapolku.

Muusikko, missi, kirjailija ja salkkaritähti – ok. Vastuullinen työnantaja saa lähtökohdiltaan kirjavankin joukon rokkaamaan kuin Rolling Stones. Ei aina helposti, eikä välttämättä täydellisesti, mutta silti ainakin raksalaisen requiemin veroisesti.

Pidetään monimuotoisuudesta huolta ja ollaan siitä ylpeitä. Monikasvoinen ala on houkutteleva ja kiinnostava mahdollisimman monelle – nyt ja tulevaisuudessa.

Anu-Liina Ginström
va. viestintäjohtaja
Rakennusteollisuus RT
linkedin.com/in/anulii/

PS. Mitä keinoja rakennusalalla on käytössä työmaan parhaan soinnin takaamiseksi? Rakennuslehden välissä ilmestyi juuri blogin teemaa käsittelevä Rakennusteollisuus RT:n liitelehti. Nappaa liitteen jutut luettavaksi tästä!

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s