Megatrendien jylläys näkyy kiinnostuksena infra-alaan

Vuosi 2021 jää mieliin infrarakentamisen hyvistä suhdanteista ja sijoittajien kasvaneesta kiinnostuksesta alaa kohtaan, kirjoittaa INFRA ry:n toimitusjohtaja Paavo Syrjö. Syrjö ennakoi, että megatrendit pitävät infrarakentajat kiireisinä ja alan työnäkymät valoisina myös lähivuodet.


VUOSI 2021 saatiin pakettiin, ja on aika tehdä siitä tiliä.

Taloudellisesti taakse jäänyt vuosi oli infrarakentajille menestyksekäs. Töitä riitti ja kauppa kävi. Toisaalta hyvä suhdannetilanne ja koronapandemian aiheuttama globaali poikkeustilanne sekä keskuspankkien muuttunut rahapolitiikka näkyivät infrarakentamisessa tarvittavien resurssien nopeana kustannusnousuna.

Raakaöljyyn perustuvat tuotteet kuten polttoaineet, bitumi ja muovituotteet sekä muun muassa muottipuutavara, teräs ja kupari kallistuivat vuoden aikana merkittävästi. Palkatkin ovat nousseet ammattitaitoisen työvoiman tarpeen kasvaessa.

Kaikki tämä näkynee kevään tilinpäätösluvuissa yritysten kasvaneina liikevaihtoina.

Vuoden aikana infra-alalla nähtiin myös poikkeuksellisen näyttäviä yritysjärjestelyitä. INFRAn jäsenetkin olivat ostoksilla, listautuivat pörssiin ja olivat pääomasijoittajien tai suurten kansainvälisten yrityskauppojen kohteina. Tämä kertoo osaltaan siitä, että käynnissä olevat megatrendit kuten ilmastomuutoksen torjuminen ja kaupungistuminen tuovat töitä ja uusia mahdollisuuksia infrarakentajille.

VIIME vuosi oli tapahtumarikas ja menestyksekäs myös yhteiskunnallisen vaikuttamisen näkökulmasta.

Keväällä julkaistiin liikenne- ja infra-alan pitkäjänteinen ohjelma Liikenne 12, ja syksyllä sen osana Väyläviraston laatima kahdeksan vuoden investointiohjelma.

Pitkäjänteinen liikennepolitiikka on ollut INFRAn ja monen muun elinkeinoelämän järjestön keskeisiä vaikuttamistavoitteita jo kauan. Nyt pitkäjänteisyydelle on luotu Liikenne 12 -ohjelman myötä onnistumisen mahdollisuudet. Vaikka parannettavaakin jäi, ohjelma tuo kipeästi kaivattua pitkän tähtäimen näkymää infra-alan yritysten omaan suunnitteluun ja strategioihin.

Julkisten hankintojen hankintamenettelyt ja niihin vaikuttaminen on ollut yksi INFRAn keskeisistä vaikuttamiskohteista. Yhteistyö Väyläviraston, ELY-keskusten ja kuntien kanssa on ollut todella tiivistä ja hedelmällistä. Lukuisissa työryhmissä vaikuttaminen on johtanut siihen, että urakoitsijoiden näkemykset otetaan jatkossa entistä paremmin huomioon Väyläviraston ja ELY-keskusten infrahankinnoissa.

ETENKIN ilmastonmuutoksen torjuminen ja siihen sopeutuminen ovat infra-alalle ja infrarakentajille mahdollisuus, joka poikii lisää työtilaisuuksia. Toki sivutuotteena syntyy myös uusia vaatimuksia ja sääntelyä. INFRA vaikutti vuonna 2021 tähän sääntelyyn yhdessä jäsenyritystensä kanssa.

Väyläviraston kanssa alalle on kehitetty päästölaskentaa, joka mahdollistaa yhteismitallisen tarjousvertailun hankkeissa, joissa päästöjen minimointi on osana kilpailutusta.

Päästölaskennan rinnalla asfaltti- ja kiviainesaloille on kehitetty EPD-laskentatyökalu (Environmental Product Declaration), jolla on mahdollista laskea ja osoittaa asfaltti- ja kiviainesmateriaalin ympäristöpäästöt. Kun kertyvä tieto alkaa vaikuttaa toimintaan, odotettavissa on parhaimmillaan merkittäviä päästövähennyksiä.

Arvioiden mukaan kiviainesmassojen kuljetus edustaa 20–45 prosenttia infrahankkeen kokonaispäästöistä, ja päällysteiden osuus on 10–15 prosenttia tiehankkeen CO2-päästöistä.

INFRAN jäsenpalveluissakin saatiin aikaan suuri parannus, kun syksyllä 2021 julkaistiin Oma INFRA -jäsenpalvelualusta.

Oma INFRA tuo tarjoamamme jäsenpalvelut kuten tes- ja lakipalvelut, kustannuslaskentaa helpottavat indeksitiedot, koulutukset ja monenlaiset ohjeet, oppaat, lomakkeet sekä mallipohjat jäsenen saataville uudella ja käyttäjäystävällisellä tavalla.

Tietopaketti toimii niin tietokoneella, tabletilla kuin puhelimellakin. Kaikkien infralaisten kannattaa ottaa se jokapäiväiseen käyttöön mahdollisimman nopeasti.

Jäsenpalvelua tuottamaan ja INFRAn jäsenten etuja ajamaan saatiin loppuvuodesta uutta voimaa ja osaamista. Samalla INFRAn toimihenkilöiden vastuualueisiin tehtiin muutoksia. Lue lisää syksyn nimityksistä täältä!

ME kaikki INFRAn toimihenkilöt Etelärannassa ja ympäri Suomea haluamme kiittää jäseniämme ja sidosryhmiämme päättyneestä vuodesta.

Vuoden 2022 suunnitelmiin on jo käyty kiinni suurella ruokahalulla. Tavoitteemme ei ole enempää eikä vähempää kuin tarjota jatkossakin parasta mahdollista palvelua kaikille upeille jäsenillemme ja sidosryhmillemme.

Kuva: Megatrendit pakottavat kaupungit kasvamaan ja päästöt pienenemään. Rakentajilla ja infrarakentajilla on muutoksen aikaansaamisessa avainrooli. @kuviophoto @andersportman @msommerschield


Paavo Syrjö
toimitusjohtaja
INFRA ry

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s