Saga Norén voisi valita infran

anu_2016Anu Ginström
päätoimittaja, viestintäpäällikkö
INFRA ry
twitter.com/gnstrm

TUTTU, ARPINEN naama katsoo poliisin tunnistekortista. Viimeinen silmäys, sitten kortti saa mennä. Saga Norén singauttaa virkamerkkinsä Juutinrauman salmeen.

Tänä talvena lopullisesti päättyneessä Silta-sarjassa oli kaksi kirkasta päätähteä. Toinen oli Sofia Helinin tulkitsema kovia kokenut poliisi Malmöstä. Toinen oli Juutinrauman silta.

Tunneleineen päivineen noin 16 kilometriä pitkä ajoyhteys Ruotsista Tanskaan tuntuu olleen olemassa ikuisuuden. Tosiasiallisesti se otettiin käyttöön kesällä 2000. Monella mittapuulla mitattuna vain hetki sitten. Muutamassa vuodessa se sai silti alueen talouden kukoistamaan ja vähän myöhemmin käsikirjoittajien mielikuvituksen laukkaamaan.

Missä viipyy Suomen Silta?

Kansainvälisen tason suomalaista tv-draamaa joudumme ehkä vielä odottamaan, mutta eikö meilläkin voi olla kaunista, kunnianhimoista ja tuottoisaa infrarakentamista – aivan kuten juuteilla ja ruotsalaisilla?

HELMIKUUSSA satavuotias Suomi hievahti historialliseen suuntaan, kun parlamentaarisen liikenneverkkotyöryhmän raportti tuli julki. Ryhmä esitti, että Suomellekin laadittaisiin eri toimijoiden yhteistyönä liikennejärjestelmäsuunnitelma, joka kantaa yli hallituskausien.

Vastaavia on ollut kaikilla keskeisillä kilpailijamaillamme jo kauan – kuten juurikin Tanskalla ja Ruotsilla.

Suunnitelmallisuuden ja pitkäjänteisyyden ansiosta maissa on saatu liikkeelle valtavia, yhteiskuntaa ja taloutta muokkaavia infrahankkeita. Juutinrauman sillankin takana oli vuosikymmenien valmistelutyö.

Ennakointi ja suunnittelu ovat pitäneet muissa Pohjoismaissa myös infran korjausvelan paremmin kurissa kuin mihin olemme Suomessa pystyneet.

Meillä infran kehittämiseen ja korjaamiseen onkin kasautunut miljardiluokan tekemättömät työt. Niitä riittää tulevaisuuden tekijöille, kuten poliisin urastaan dramaattisesti luopuneelle Norénille. Miksei hänkin voisi valita nyt infran?

Se olisi taloudellisestikin viisasta. Esimerkiksi Suomessa maa- ja vesirakennusalan ylemmän toimihenkilön keskipalkka on 6 101 euroa. Poliisi ei samaan yllä.

VAIKKA TEKNOLOGIA syö työpaikkoja monilta palvelu- ja teollisuusaloilta, Norénin kaltaiset uuden etsijät eivät jää tyhjän päälle. Yhdellä ihmisellä voi hyvin olla kaksi tai kolmekin uraa. Eläkkeelle jääminen ensimmäisestä ammatista ei ole enää normi.

Yksi 2010-luvun muotitermeistä on jatkuva oppiminen. Olet saattanut kuulla myös jatkuvasta hausta.

Tällä viikolla päättyi korkeakoulujen ja pari viikkoa sitten ammattikoulujen yhteishaku. Jos haut jäivät väliin, ei hätää: tie opintoihin ja uudelle uralle aukeaa yhä useammin massahakujen välillä.

Infra-alan muuntokoulutukset ovat osoittautuneet menestyksiksi, ja uusia on varmasti luvassa. Ammatilliseen koulutukseen voi hakea jatkuvassa haussa ympäri vuoden.

Jos kiinnostuit infra-alan mahdollisuuksista, käy rauhassa läpi koulutusvaihtoehtoja Infraosaaja.fi:ssä. Jos kaipaat lisätietoja, kysy meiltä INFRA ry:stä, Like-foorumista, oppilaitoksista tai TE-keskuksista. Voi kun Sagakin soittaisi!

POHJOLASSA JA etenkin Suomessa on lähivuosikymmeninä infraosaajien markkinat. Alalle sopivat monenlaiset tyypit. Vaikka töksäyttelevät ja vähän erikoiset entiset poliisit. Luultavasti työmaan hurtissa hengessä kuitenkin pehmenevät.

Voi myös olla, että joskus meilläkin tehdään dekkarisarjaa, josta kaikki puhuvat, ja jossa yhdessä pääosassa on Suomi-infra.

Jos oikein hauskasti käy, sarjan nimi voisi olla vaikka Tunneli.

 

Lähteitä:

Lauri Pakkanen: Infrarakentamisen nopeutettu työnjohtajakoulutus on ollut valtava menestys

Talouselämä: Rakentamisen pomopula hyppää silmille – palkkojen nousu omassa sarjassaan

OPH:n tiedote 15.3.2018: Yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen ja lukioon 71 900 hakijaa

OPH: Oppisopimuskoulutus

Ylen elävä arkisto: Juutinrauman silta ylitti uhkakuvat ja valmistui sittenkin

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s