Pula-ajat ja nälkävuodet ovat dna:ssa, mutta nyt pitää osata muuttua – Suomi tarvitsee rohkean vision ja investointeja vihreään siirtymään

Kissanpäivien jälkeen saamme tottua kriiseihin ja vaaran vuosiin, ja niistä selviäminen edellyttää investointeja, kirjoittaa päätoimittaja Anu-Liina Ginström.

POHJOIS-SUOMEN maakuntaliitot ja kauppakamarit julkistivat keväällä tulevaisuuskatsauksen, joka käsitteli alueen kasvun keinoja sekä roolia huoltovarmuudessa ja turvallisuudessa (Pohjoisen tulevaisuuskatsaus – Suomen sampo ja portti länteen).

Valtioneuvoston aiemmat aluekehittämisen skenaariot saivat katsauksessa kylmää kyytiä: ”Skenaarioissa ei riittävän hyvin nähdä, millainen merkitys pohjoisella on Suomen ja Euroopan kehityksen kannalta. Se kaventaa pohjoisen rooliin, jota emme tulevaisuudessa toivo tai odota”, paperi läksytti.

Tällainen suorapuheisuus virkistää kuin pohjoistuuli, ja sitä mahtuisi Suomeen enemmänkin.

PULA-AJAT ja nälkävuodet opettivat elämään kädestä suuhun ja varomaan riskinottoa. Uskalias visiointi ei ole suomalaisen dna:ssa.

Jututtaessani pohjoisen alueen puolestapuhujia (ks. juttu Infra-lehdessä 1/2022) huomasin kuitenkin, että halu katsoa kauemmas oli kova. Tuore selvitys (Barentsin alueen investoinnit ja elinkeinojen näkymät) osoittaa, että Suomella on pohjoisessa ihan samat mahdollisuudet kuin Ruotsilla ja Norjalla. Ero on silti selvä: kun muut investoivat, Suomi tuumailee.

”Ruotsi on uskaltanut katsoa riittävän kauas, ja siksi he ovat päässeet pitkälle. Suomessa kaikki optimoivat toimintaansa hallituskausittain neljän vuoden aikajänteellä, pakon edessä etujärjestötkin”, Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala harmitteli haastatellessani häntä.

Neljä vuotta on vähän missä tahansa investoinnissa, kaivoksista puhumattakaan.

EK haluaisi Suomelle kunnianhimoisen vetystrategian. Ehkä se toisi Pohjois-Suomenkin paremmin esiin.

Johtava asiantuntija Janne Peljo kirjoittaa EK:n blogissa (lue tästä), että vetyarvoketjujen kilpailukyvylle keskeistä on puhtaan sähkön, hiilidioksidin ja veden saatavuus. Kaikissa näissä Suomella on erinomaiset lähtökohdat – ”kunhan pelaamme korttimme oikein”.

Kriittinen menestystekijä on infra. Sitä tarvitaan sähkön ja vedyn tuotantokapasiteetin rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Vedyn läpimurto edellyttää laajamittaisia investointihankkeita, joiden käynnistämisen ratkaisee viranomaisluvituksen sujuvuus, elinkeinopolitiikan ennakoitavuus, riittävä innovaatiorahoitus ja osaajien saatavuus. Vetyinvestoinneista käydään myös kovaa kisaa; jo noin 40 maalla on kansallinen vetystrategia.

VÄHEMMÄN julkilausumia ja juhlapuheita, enemmän tulevaisuustekoja. Tätä tarvitsemme selvitäksemme kriiseistä ja vaaran vuosista, joihin saamme kissanpäivien jälkeen tottua.

Anu-Liina Ginström
päätoimittaja, Infra-lehti
(Kirjoitus on aiemmin julkaistu Infra-lehdessä 1/2022)

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s