Nuori, sinulla on 4 500 mahdollisuutta ura(kointi)polulle

Kevään 2022 toisen asteen yhteishaku alkoi 22.2.2022, ja se jatkuu aina 22.3.2022 asti. Rakennusala tarjoaa 4 500 opiskelupaikkaa eri puolilla Suomea 11 eri osaamisalalla. Ala on suhteellisen suosittu hakukohde, mutta miten suunnistaa vaihtoehtojen runsaudessa? Kokosimme yhteen parhaat neuvot kompassineulan tuijottajille.


MONI nuori tekee yhteishaun aikana elämänsä ensimmäiset isot valinnat, joilla on vaikutusta koko loppuelämän muotoutumiseen. Samalla nuorelle tarjotaan ämpärikaupalla tietoa koulutuksista ja työelämästä. Valintaa yritetään helpottaa yksinkertaistamalla sen seurauksia: jos valitset näin, sinulle käy näin.

Kuinka moni meistä on oikeasti valmis yhdellä lomakkeella sinetöimään oman tulevaisuutensa?

Onneksi rakennusalalla ei tarvitse. Päätyy alalle mitä polkua pitkin tahansa, luvassa on monipuolinen ura, jonka suuntaa voi vaihtaa myöhemmin erilaisten jatko- ja täydennyskoulutusten tai lisäpätevyyksien hankkimisen kautta.

Käyn tässä kirjoituksessa tiiviisti läpi, mitä rakennusalalla on tarjota yhteishakuvalintojaan puntaroiville.

RAKENNUSALALLA opintojen aloituspaikkoja on vuosittain noin 4 500. Koska ala on laaja kokonaisuus, tarjolla olevia tutkintojakin on paljon.

Rakennusalan, talotekniikan ja pintakäsittelyalan perustutkinnot ovat kaikki omia kokonaisuuksiaan.

Varsinaiset hakukohteet ovat näiden kolmen perustutkinnon sisällä. Valittavissa olevia osaamisaloja ovat talorakennus, maarakennus, maarakennuskoneen kuljetus, kiviala, putkiasennus, rakennuspeltiasennus, kylmäasennus, tuotemaalaus, rakennusmaalaus, lattianpäällystys ja teollinen pintakäsittely.

Osaamisalan valinta tulee jossain määrin määrittämään, millaisessa ympäristössä tämän päivän opiskelija tulevaisuudessa työskentelee, ja mihin osaan rakentamisesta hän erikoistuu.

Hakijamäärissä on aina vaihtelua, mutta pidemmän aikavälin tarkastelussa yhtä rakennusalan opiskelupaikkaa kohden on noin 2,5 hakijaa. Ensisijaisten hakijoiden osuus ei ole kuitenkaan niin suuri, etteikö opiskelupaikan saamisen todennäköisyys olisi silti ihan hyvä.

Yli puolet paikoista on tarjolla rakennusalan perustutkinnon alla. Toiseksi eniten paikkoja on talotekniikan perustutkinnossa (noin 30 prosenttia) ja kolmanneksi eniten pintakäsittelyalan perustutkinnossa (hieman alle 20 prosenttia).

AMMATILLISEEN koulutukseen hakeneista peräti joka neljäs nostaa rakennusalan yhdeksi hakutoiveekseen. Ensisijaisia hakijoitakin on ollut lähes kymmenen prosenttia kaikista hakijoista. Rakennusalalle hakeminen onkin siis suhteellisen suosittu ratkaisu.

Millaiset henkilöt sitten rakennusalle hakeutuvat?

Hakemalla rakennusalan opintoihin tulet todennäköisesti tulevaisuudessa osaksi rakennusalan yhteisöä. Se onkin melko suuri, sillä kiinteistö- ja rakennusala työllistää yhteensä yli puoli miljoonaa suomalaista – joka viidennen työssäkäyvistä. Suoraan rakentamisen parissa työskentelee yli 200 000 henkilöä.

Rakennusalalle hakeutuessasi emme lupaa sinulle automaattisesti loppuelämäksesi luotua polkua. Saat silti hyvän lähtöpisteen, kartan, kompassin ja erinomaiset turvakengät, joilla tallata itsellesi oman näköisesi polku.

Polkusi määräytyy tarkemmin opiskelu- ja työympäristössä, jossa ollaan keskimääräistä optimisempia tulevaisuuden työelämän suhteen. Rakennusalalla opiskelijat arvioivat työllistyvänsä paremmin kuin keskimäärin ja näkevät muiden alojen opiskelijoita todennäköisemmin myös yrittämisen vaihtoehtona urapolullaan.

Alalle hakeutuneet myös arvostavat mielekästä työtä ja työkavereita enemmän kuin muilla aloilla. Erityisesti alalla motivoi työn sisältö, ei niinkään palkka, joskaan siinäkään ei ole valittamista.

MITÄ esimerkiksi alan monipuolisuus voi tarkoittaa työuran varrella? Mihin kompassisuunta kannattaisi asettaa?

Ammatillisen perustutkinnon suoritettuasi voit työskennellä vaikkapa talonrakennustyömaalla, maalarina, maarakennuskoneen kuljettajana tai putkiasentajana. Voit hakeutua jatko-opintoihin ja syventää osaamistasi valitulla alalla.

Voit mainiosti myös hakeutua ammattikorkeakouluun myöhemmin ja luoda uraa työnjohtajana suurilla työmailla talonrakentamisen tai vaikkapa isojen raiderakentamisen parissa. Voit myös hakea teknilliseen yliopistoon ja työskennellä valmistuttuasi hyvinkin vaativissa asiantuntija- tai johtotehtävissä.

Koska mahdollisuuksien kirjo on loputon, valinnan tuskaa kannattaa yhteishakuvaiheessa hieman palastella. Tärkeintä juuri tässä kohdassa on ainoastaan hakea rohkeasti juuri itseä kiinnostavaan kohteeseen. Kun teet itsellesi sopivan valinnan, sinulle aukeaa ikkuna lukuisiin muihin valintoihin. Vasta niiden kautta määrität tarkemmin, millainen omasta työurastasi tulee.

Nyt yhteishakulomakkeeseen tehtävä valinta on tärkeä, sillä sen avulla otat kompassisuunnan. Se, mitä ja miten siitä suunnasta löydät, on kuitenkin itsestäsi kiinni.

Mikäli kompassisuuntasi osoittaa raksalle, toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi monien mahdollisuuksien maailmaan!

Jutussa käytetty tietolähde:
Ammatilliseen koulutukseen hakeutuminen, opintojen keskeyttäminen ja työelämänäkemykset rakennusalalla -tutkimus 2021

Kuva: Urapolun tarkkaa suuntaa ei tarvitse tietää yhteishaussa. Opinnot antavat lähtöpisteen, kartan, kompassin ja turvakengät, joilla tallata itselle sopiva polku. Pexels.com


Antti Knuutila
asiantuntija (oppilaitosyhteistyö, koulutusasiat)
INFRA ry

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s