Ensivaikutelma ratkaisee työhaastattelussa – ammattiylpeys ja halu kehittyä ovat tärkeintä

KÄTTELEN TYÖNHAKIJAA, katson silmiin ja sanon hyvää päivää. Jos hakijasta välittyy tomeruus, niin se on siinä.

Tekniikkaa voi pitää onnistuneena. Meillä vaihtuvuus on ollut vähäistä. 12 vuoden aikana olen palkannut 27 ihmistä, ja heistä vain 7 on poistunut ja perustanut esimerkiksi oman yrityksen. Lisäksi vaimoni Hanna ryhtyi työskentelemään täällä kokopäiväisesti muutama vuosi sitten.

Eilen palkkasin 28-vuotiaan miehen, kun olin puhunut hänen kanssaan tunnin huoltiksen kahvilassa. Hän oli työskennellyt aiemmin muun muassa puhelinmyyjänä ja viimeisen vuoden maarakennusalla – ja saanut juuri kenkää. Hän ei ollut vielä kokenut maarakentaja, mutta hänellä oli halu oppia. Hän sanoi tahtovansa laittaa työvaatteet päälle ja kantaa aluksi vaikka aitoja.

Hakijan on oltava innokas, nöyrä ja luotettava. Ammattiylpeys, halu kehittyä ja hoitaa homma loppuun ovat tärkeitä.

VAROITUSKELLOT ALKAVAT soida, jos arvelen hakijan sepittävän tarinoita tai tämä alkaa kehua vuolaasti itseään. Harva tahtoo työmaalle ukkometsoa pörhistelemään. Jos tämä kerran on niin täydellisen hyvä, miksi hän on vapailla markkinoilla?

Palkkaaminen ei silti voi perustua pelkkään vaistoon, sillä työntekijä on järkyttävän kallis investointi. Erään työtekijäni ensimmäinen työpäivä maksoi 50 000 euroa, koska hän tarvitsi pakettiauton ja tarvittavat työskentelyvälineet.

En ole koskaan palkannut ketään virallisella työnhaulla. Useimmat ovat käyneet hommissani vuokratyöfirman kautta tai sitten ystävä, kaveri tai tuttu on suositellut. Eräällä hakijalla sattui olemaan seitsemän yhteistä Facebook-tuttua. Soittelin heille, eikä kenelläkään ollut pahaa sanaa sanottavana.

HELMIKUUN REKRYT on minulla jo käsite. Silloin maarakennusalalla on hiljaista ja on paras hetki löytää uutta työvoimaa. Silloin on myös aikaa ajaa uusi ihminen työhön sisään. Kesän töistä ei vielä ole tietoa, mutta täytyy luottaa omaan vaistoon.

Oikeastaan paras oivalluksemme uuden väen palkkaamiseen oli, kun firmamme teetti Persauki Yacht Club -paidat ja postasi siitä hauskasti Facebookissa Ilo irti maansiirtotekniikasta! -ryhmässä. Julkaisu tavoitti yli 16 700 henkilöä, sai 100 tykkäystä ja poiki kolme uutta työntekijää.

Ville Sainio 
toimitusjohtaja
VJ Maa-aines Oy

Blogikirjoitus on aiemmin julkaistu Y-Studiossa, jonka kumppaniverkostoon INFRA ry kuuluu.

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s