Infra-alan eettiset pelisäännöt – mistä niissä on kyse?

KIRJOITIN TAANNOIN siitä, miten vastakkainasettelu ja sopimusten kohtuuttomuus ovat lisääntyneet rakennus- ja maarakennusalalla viime aikoina nopeasti.

Alalla on suuri tarve yhteisille pelisäännöille ja sille, että sääntöjä myös noudatetaan.

INFRA ry julkisti infra-alan eettiset pelisäännöt kesäkuussa 2016, pian kolme vuotta sitten. Jäsenemme sitoutuvat niitä noudattamaan, mutta mistä säännöissä on oikeastaan kyse? Avaan niitä seuraavassa kohta kohdalta.

1. KIERRÄ VILPPI KAUKAA

INFRA ry:n jäsenen tulee työssään noudattaa lakia ja toimia rehellisesti ja avoimesti. Petoksella on lyhyet jäljet. Nykyisin korostuu erityisesti ympäristölainsäädännön noudattaminen. Ympäristön pilaaminen ei kuulu alan toimintatapaan, eikä ympäristön kustannuksella kilpailla.

Tarjouksia tehtäessä tulee muistaa, etteivät kilpailijat saa vaihtaa hintatietoja saati sopia, kuka työn saa. Nykyisin molemmista rikkomuksista seuraa maineen menetyksen lisäksi raskaat sanktiot.

2. TOIMI AMMATTITAITOISESTI

Pelisäännöt lähtevät siitä, että osapuolten riskinjako on oikeudenmukainen ja vastuut ja velvoitteet on selkeästi kirjattu tarjouksiin ja sopimukseen. Urakassa kannattaa sopia YSE 1998 -ehtojen ja konevuokrauksessa KE 08 -ehtojen noudattamisesta.

Toisen pettäminen voi onnistua vain kerran, ja se muistetaan pitkään.

Rakentamismääräyksiin ei viitata turhaan, vaan niiden ja laatumääräysten noudattaminen varmistaa hyvän ja kestävän lopputuloksen.

3. KUNNIOITA OSAAJIA YMPÄRILLÄSI

Työmaalla osapuolilla on yhteinen projekti, jonka toteuttaminen ei onnistu vain omaa etua hakien. Onnistunut työmaa tarkoittaa osapuolten myötävaikutusvelvollisuutta ja lojaalisuutta toista sopijakumppania kohtaan.

4. VASTUSTA HARMAATA TALOUTTA

Tilaajavastuu ja käännetty arvonlisävero ovat tuoneet työmaille ryhtiä. Nyt työn tilaaja tarkistaa, että aliurakoitsijat ja työvoimaa vuokraavat yritykset ovat hoitaneet yhteiskunnalliset velvoitteensa.

Infra-ala ei halua olla rikollisten käsissä, maailmassa, jossa maksetaan pimeitä palkkoja ja poljetaan työehtoja. Laadukas toiminta edellyttää läpinäkyvyyttä.

5. KEHITÄ TOIMINTAA

Työturvallisuus on rakentamisen ykkösasia. Työmaalla kenenkään ei tarvitse tehdä töitä henkensä kaupalla. Työsuojeluun panostaminen vähentää sairauspoissaoloja ja lisää työviihtyvyyttä.

Työntekijöiden ammattitaidon kehittäminen ja innovointi lisäävät puolestaan tuottavuutta. Rakentamisessa riittää oppimista koko työuran ajan!

6. ÄLÄ OSALLISTU KORRUPTIOON

Korruptiossa ei ole eurorajaa. Epäasiallinen vaikuttaminen sopijakumppanin päätöksentekoon on kielletty.

7. NOUDATA INFRAN PÄÄTÖKSIÄ

INFRA ry tekee päätöksensä jäsenten valitsemissa toimielimissä. INFRAn päätökset edustavat koko jäsenistön kantaa.

Kimmo Laukkanen
lakiasiainpäällikkö
INFRA ry

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s