Yhdessä pyörät pyörimään – eettinen toiminta parantaa rakennusprojektin henkeä

VASTAKKAINASETTELU ja sopimusten kohtuuttomuus on valitettavasti lisääntynyt rakennus- ja maarakennusalalla viime aikoina nopeasti. Reilu peli ei ole enää itsestään selvyys, mutta kilpailuvaltti siitä voisi tulla.

Peruslähtökohta on, että alan keskeisiä tapoja ja säännöstöjä, kuten yleisiä sopimusehtoja (YSE 1998), noudatettaisiin. Näistä kuitenkin poiketaan nykyään rajustikin omaksi eduksi. Näin kävi esimerkiksi Länsimetrolle, jossa tilaaja jakoi kyllä tietoja projektista, mutta ei kuitenkaan vastannut antamistaan tiedoista, mikä johti hankkeen viivästymiseen, kustannusten nousuun ja oikeudenkäynteihin. Monissa projekteissa maksuajat ovat pitkiä ja rasittavat yrityksiä, riskinjako voi olla kohtuuton ja ilmapiiri kireä.

Kun projekti aloitetaan hyvällä yhteistyöllä, avoimuudella ja kaikkien osapuolten kunnioittamisella, se heijastuu koko projektin ajan. Tai päinvastoin, jos luottamusta ei synny, koko projekti kärsii. Eettiset pelisäännöt ja niiden noudattaminen tai noudattamatta jättäminen koskevat yhtä lailla kotimaisia kuin ulkomaisiakin toimijoita.

KUN osapuolilla on aidosti yhteinen projekti, joka pitää saada valmiiksi, pelissä on kaikkien maine yhdessä ja erikseen. Silloin kaikki saavat hyvät toimintaedellytykset eikä kenenkään pidä katsoa vain omaa etuaan. Alan toiminta perustuu nyt liikaa vastakkainasetteluun. Tähän on johtanut raaka kilpailu ja puhtaasti rahan ajatteleminen.

Alan toimintatapojen ja luottamuksen parantamiseksi INFRA ry on laatinut jäsentensä toiveesta Eettiset pelisäännöt, joita jäsenyritykset sitoutuvat noudattamaan.

Yhteistoiminta, säännölliset yhteiset työmaakokoukset ja avoin tiedonvaihto parantavat projektien sujuvuutta. Kun tehtäviä mietitään yhdessä, ilmapiiri ja tulokset paranevat. Riitelyn väheneminen, mukavampi työilmapiiri, projektin sujuva eteneminen ja parempi laatu tuottavat konkreettista hyötyä.

Ongelmat pitää pystyä ottamaan esiin heti, kun niitä huomataan, koska ne saattavat vaikuttaa lopulta koko urakkaan. Aliurakoitsijat eivät aina uskalla tai ymmärrä nostaa asioita esiin. Reklamaatioita pelätään liikaa. Vaikka asioiden esiin ottaminen voi olla hankalaa, se on laadukasta toimintaa.

Kimmo Laukkanen
lakiasiainpäällikkö
INFRA ry

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s