Älä usko silmiäsi

Blogi_Jere
Jere Hänninen

koulutuspäällikkö
TTS Työtehoseuran maarakennusala

TTS järjestää infra-alan koulutusta Vantaalla ja Rajamäessä. www.facebook.com/TTSMaarakennusala

 

KESKUSTELU KAUPUNKIBUSSISSA:

– Tääkin katu on taas revitty auki! Mihinkään ei päästä ja pitäis olla jo toimistolla…

– Ei se ihme oo, että hommat kestää… Tossakaan montussa ei viikkoon oo näkynyt yhtään ihmistä töissä. Varmaan jääny ryyppy päälle…

– No sitähän se tolla alalla on, ja ymmärtäähän sen. Viikot ollaan kainaloita myöten montun pohjalla kuravellissä, säästä riippumatta ja surkealla palkalla. Sääliks käy ihmisparkoja…

– Kato nyt tota touhua! Konekuski selaa kännykkää ja kaks ukkoo kattoo vierestä. Ja homma seisoo. Eikä tossa työssä edes mitään ihmeellistä ole. Kunhan vipuja kääntelee, niin kone hoitaa.

– Masan poika, se Joni, joutu toissa vuonna amikseen just tolle alalle…

– Ei päässy lukioon?

– Ei varmaan… Kyllä on tulevaisuus siinäkin. Masaa käy sääliks, kun saa pelätä poikansa puolesta; just luin lehdestä, että joku oli taas hautautunut kaivantoon.

– Ei ne työturvallisuusasioista välitä tolla alalla tippaakaan, ei sinne nuoria sais ees päästää!

– Luulis, että ainakin koulussa opetettais?

– Mitä amiksessa muka oppii? Siellä kun istuu kolme vuotta, niin paperit saa käteen! Välillä jollain koneenraadolla vähän kaivelee kuoppia koulun pihalle.

– Varsinaisia lökäpöksyjä melkein kaikki nykynuoret kyllä onkin. Aamuisin niitä ei saa edes hereille. Miten meidän eläkkeetkin tulevaisuudessa hoituu…

– Tarvitaankohan noita amiksia ja opettajia edes jatkossa, opetushan siirtyy työpaikoille ja verkkoon?

– Niin, yhtä hyvin työnantajat voisivat itsekin hoitaa ton ammatillisen koulutuksen.

SAMAAN AIKAAN työmaalla:

Kaivukoneen ilmastoidussa ohjaamossa soi hiljaa musiikki. Palkallisessa työharjoittelussa oleva Jonna valmistautuu viimeiseen ammattiosaamisen näyttöönsä ja tutkii tabletilla työmaan sähköisiä suunnitelmia.

Työpaikkaohjaaja Kalle ja 20 vuotta konemiehenä ennen opettajaksi siirtymistään toiminut Pekka seuraavat vierestä, kun Jonna lataa tarvittavat 3D-mallit ja johtotiedot pilvipalvelusta kaivukoneen koneohjausjärjestelmälle. Onnistuneiden liikennejärjestelyjen ansiosta liikenne kadulla sujuu Jonnan töiden edistyessä lähes normaalisti.

Kohde on tyypillinen kuntatekniikan korjaustyö, joita tekemään tarvitaan runsaasti osaajia myös lähivuosikymmeninä. Jonnakin hakeutui alalle, koska tiesi, että hyväpalkkaista ja mielekästä infra-alan työtä on tarjolla runsaasti.

Tästä näytöstä selvittyään hän puntaroisi, hakeeko jo ensi keväänä ammattikorkeakouluun, vai kävisikö ensin pari vuotta töissä. Muutaman vuoden päästä voisi perustaa vaikka oman maarakennusyrityksen. Jos sitä osaavaa työvoimaa silloin vain jostain löytyisi…

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s