Ari Kähkönen
turvallisuusasiantuntija, INFRA ry
(kuva Jukka Järvi)
RAKENNUSTEOLLISUUDEN Turvallisuusviikkoa vietetään 8.–12. toukokuuta 2017.
Viikolle on tilausta, sillä rakentamisen kasvu näkyy tällä hetkellä valitettavasti tapaturmien lisääntymisenä. Jokaisen on avattava viimeistään nyt silmät oman työmaansa turvallisuuspuutteille.
Kaikki ”helpot” toimenpiteet alan turvallisuuden parantamiseksi kun on jo tehty.
Suojavarusteet ja apuvälineet ovat kehittyneet ja niitä käytetäänkin. Työntekijät perehdytetään ja töiden riskit kartoitetaan. Työmailla järjestys ja siisteys ovat eri tasolla kuin vielä vuosikymmen sitten.
Työturvallisuus ymmärretään myös osaksi ammattitaitoa. Johdon esimerkki ratkaisee silti edelleen. Jos johto ei ole sitoutunut turvallisuuden kehittämiseen eikä esimerkillään sitä näytä, työmaatasollakaan ei voi odottaa tuloksia.
MITEN TYÖTURVALLISUUS sitten saadaan paranemaan riippumatta rakentamisen sykleistä, työvoiman vaihtuvuudesta tai aliurakoinnin ja vierastyövoiman lisääntymisestä?
Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmä on linjannut muutaman keskeisen asian.
Yksi tärkeimmistä on avoimuus. On jaettava tietoa yrityksissä tapahtuneista tapaturmista ja ennen kaikkea siitä, miten niitä on saatu estetyksi. Näin ehkäistään vastaavia tapaturmia muualla.
Toinen on turvallisuushavaintojen tekeminen. Puhutaan myös vaaratilanneilmoituksista tai läheltä piti -tilanteista. Tavoite on, että työkaverille ei käy huonosti raportoimattoman turvallisuuspuutteen vuoksi.
TURVALLISUUSHAVAINNOINNIN soisi olevan jokaisen työntekijän rutiinia.
Eri yrityksillä on havainnointiin erilaisia välineitä. Fennia tarjoaa siihen sähköisen palvelun niille INFRAn jäsenyrityksille, joilla on asiakassuhde ja lakisääteinen tapaturmavakuutus Fenniassa. Kysy lisää omalta Fennia-yhteyshenkilöltäsi ja varmista turvallisempi huominen.
Lisää havainnoinnin apuvälineitä kuten kännykkäsovelluksia esitellään pian ilmestyvässä Infra-lehdessä.
Rakennusteollisuuden Nolla tapaturmaa 2020 -tavoitteen saavuttaminen vaatii jatkuvaa työtä ja asenteiden muutosta. Aloita osaltasi heti tänään ja ilmoita kaikki työmaalla havaitsemasi vaaranpaikat.
Hyvä ja aina ajankohtainen kirjoitus. Avoimuus on tärkeässä roolissa, mutta olemme huomanneet, että pelkkä avoimuus ei auta, jos ei ole toimivia viestintäkanavia. Tiedonkulku työmailla eri toimijoiden välilä on hankalaa ja samatkin virheet helposti toistuvat. Turvallisuushavainnoissa on hieman vastaava haaste. Vaikka niitä tehtäisiin paljon, on vielä paljon töitä, että havainnot johtaisivat jatkuvaan parantamiseen ja tieto saataisiin liikkumaan tilaajan, urakoitsijoiden sekä muiden sidosryhmien välillä tehokkaasti. Kiitos keskustelun avauksesta.
TykkääTykkää