Läheltä piti -tilanteet kuriin – älä pelkää kertoa epäkohdista!

blogi_ninaNina Lindström
toimitusjohtaja, RTA-Yhtiöt Oy
puheenjohtaja, INFRA ry
(kuva Jukka Järvi)

RAKENNUSALAN TAVOITTEENA on kitkeä työtapaturmat minimiin työmailla ja tehtaissa vuoteen 2020 mennessä. Paljon on jo saavutettu. Työturvallisuus on noussut selkeästi aiempaa isompaan rooliin työmailla ja sen asema yhtenä työvaiheena on kasvanut.

Suomessa sattuu vuosittain noin 130 000 työtapaturmaa. Ongelma ei koske pelkästään rakennusalaa. Vaikka työtapaturmia tapahtuu edelleen paljon, kokemukseni mukaan turvallisuuteen suhtaudutaan työpaikoilla hyvin vakavasti. Aiheellinen kysymys on, kiinnitetäänkö huomiota oikeisiin asioihin ja oikeaan aikaan?

Työtapaturmien seurannassa keskitytään usein jo sattuneiden tapaturmien kirjaamiseen. Se ei edistä nolla tapaturmaa -tavoitetta. Jotta siihen todella päästään, pitää keksiä keinot puuttua tehokkaammin myös läheltä piti -tilanteisiin.

Kyse on jatkuvasta riskienhallinnasta. Läheltä piti -tilanteita tapahtuu työmailla koko ajan. Tapaturmia sattuu kuitenkin ihan kaikille, eikä useinkaan syy ole kokemattomuudessa tai tietämättömyydessä. Kiire ja huolimattomuus nousevat liian usein esille syiden ja seurausten tarkastelussa.

Yleisin puute työmailla lienee siisteys. Tavaraa on kulkuteillä, materiaalien säilytys ei ole suunnitelman mukaista ja pakkausmateriaaleja on kulkeutunut väärään paikkaan. Siisteys luo työmaalle järjestystä ja samalla turvallisuus kasvaa.

OMAN YRITYKSEMME TAVOITTEENA on saada työmailta tietty määrä työturvallisuuteen liittyviä havaintoja. Nyt niitä ei saada riittävästi. Ongelmamme on liian työläs ilmoittamisen väline. Etsimme parhaillaan mobiilia, helppokäyttöistä välinettä ilmoitusten tekoon, jotta ymmärtäisimme paremmin työmaidemme todellisen turvallisuustason.

Asioita on saatava eteenpäin jo ennen kuin tapaturmia tapahtuu. Ennakointi ja hyvin suunnitellut toimintatavat ovat paras tapa estää tapaturmia. Turvallisuushavaintoja on kirjattava jatkuvasti, työmaan viikkotarkastukset on tehtävä systemaattisesti ja on valvottava, että vaatimuksia noudatetaan. Kiireen keskellä pitää osata myös pysähtyä ajattelemaan.

Tehdään jokaisesta työmaasta turvapuisto. Opetellaan tekemään havaintoja työmaalla ja pudotetaan kynnystä, joka niiden ilmoittamiseen liittyy. Pyritään tekemään havaintojen tekemisestä niin positiivista, ettei kenellekään synny oloa, että joutuu negatiivisesti vastuuseen, kun havaitsee jonkin epäkohdan.

Voi olla, että tällä hetkellä työntekijät eivät ilmoita havainnoistaan, koska kokevat tehneensä virheen tai pelkäävät sanktioita. Havainnoista pitäisi aina palkita ja kiittää. Ne ovat arvokasta tietoa työturvallisuuden parantamiseksi.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Y-Studion blogissa.

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s