Simulaattorin kautta oman elämän ohjaimiin

blogi_timoTimo Häggblom
toiminnanjohtaja
INFRA Pohjanmaa


OLI ILO OLLA
mukana INFRA ry:n Voittaja-kiertueen avauksessa. Kymmenkunta paikkakuntaa kiertävä roadshow pääsee vauhtiin tammikuussa 2017, mutta varaslähtö otettiin Vaasanseudulla Botniahallissa pidetyillä Knowhow-koulutusmessuilla jo marraskuun lopulla. Messuilla markkinoitiin maarakennusalan koulutusta ja alaa työpaikkana.

Tapahtuma houkutteli reilut 9 000 kävijää. Messuosastollamme oli koko ajan vilkas kuhina, ja nuoret käyttivät ahkerasti maarakennuskonesimulaattoriamme. Muutamat rohkenivat jopa testaamaan ulkona olevia kaivinkoneita ja siirtelivät näppärästi lumimassoja.

Moni osastollamme käyneistä nuorista oli varma koulutusvalinnastaan jo nyt, ja hakee kevään yhteishaussa maarakennuskoneenkuljettajan koulutukseen. Tämä on hyvä asia ja osoittaa, että alallamme on vetovoimaa.

Samanaikaisesti etelästä kuuluu huolestuttavia viestejä toisen asteen ammatillisen koulutuksen tilanteesta.

MENEILLÄÄN OLEVAAN ammatillisen koulutuksen uudistukseen liittyy suuret säästötavoitteet. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformilla tavoitellaan 190 miljoonan euron säästöä vuodesta 2017 lukien.

Tämän lisäksi oppisopimuskoulutuksesta on päätetty leikata 18,7 miljoonaa euroa vuonna 2018.

Miten näiden haasteiden edessä varmistetaan, että infra-alalle löytyy osaajia jatkossa?

Koulutuksen järjestäjät ovat tiukassa tilanteessa alati pienenevien resurssien kanssa. Pahimmassa tapauksessa tiettyjä koulutuksia joudutaan ajamaan kokonaan alas.

Ympäri Suomen riittää rakennettavaa, ja on tärkeää, että alan koulutusta tarjotaan nuorille kattavasti maan eri osissa. Alalle haluavan 16-vuotiaan nuoren ei tulisi joutua muuttamaan pois kotiseudultaan koulutuksen perässä. Samalla eri alueiden yrityksille löytyisi paremmin työssäoppijoita, joista useimmiten löytyy myös erinomaisia kesätyöntekijöitä. Valmistumisen jälkeen saattaa ensimmäinen vakituinen työpaikkakin aueta tutusta yrityksestä.

blogi_timo2NUORILLA ON HAAVEITA, yritystä ja ideoita. Messuilla oli paljon nuoria, joilla oli meneillään pienimuotoista yritystoimintaa Vuosi Yrittäjänä -ohjelman parissa.

Erityisen hyvin mieleen jäi osastollamme vieraillut nuori, jolla oli kaverinsa kanssa kiinteistönhoitoalan yritys, joka tarjoaa asiakkailleen kattavasti palveluita. Käyntikortti logoineen oli kunnossa ja hinnoittelukin kohdallaan: konetyöllä oli oma tuntihintansa, ja käsin tehty työ oli hieman halvempaa. Nuorilla oli oikea asenne työhön, ja yrityksessään he oppivat niin kirjanpitoa, markkinointia kuin asiakaspalveluakin oman tekemisen kautta.

Tämänkaltaisille nuorille tulee antaa tulevaisuudessakin mahdollisuus osallistua sellaiseen ammatilliseen koulutukseen, jota he itse haluavat käydä. Opiskelumotivaatio on paras mahdollinen, kun saa toteuttaa unelmaansa ja matkata kohti toiveammattiaan.

Koulutuksessa kannattaa kuljettaa mukana myös ripaus yrittäjyyttä. Silloin saamme työelämään todellisia tulevaisuuden menestyjiä ja osaajia.

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s