Infra-ala käy esikuvaksi hankintojen kehittäjille

blogi_tuulaTuula Råman
toiminnanjohtaja
Rakentamisen Laatu RALA ry


ONNISTUNEEN RAKENNUSPROJEKTIN takana ovat paitsi pätevät ja osaavat suunnittelijat ja toteuttajat, myös onnistunut hankintaprosessi.

Saadakseen laatua tilaajan on määriteltävä tarjouspyynnössä selkeästi, minkälaisilla perusteilla projektin osapuolet valitaan ja miten osaaminen tulee osoittaa. Infra-alan tilaajat ovat olleet monelta osin laadun todentamisen edelläkävijöitä.

Kun hankintalaki pian uudistuu, jokaisen julkisen tilaajan on hyvä tarkistaa ja täsmentää hankintailmoituksessa käytettävät vaatimukset tarjoajien valinnalle.

Halvin hinta ei saa enää ratkaista projektin toteuttajien valintaa, ellei halvimman hinnan valintaa vertailukriteeriksi erikseen perustella.

Hankintayksikön on ilmoitettava, miten se on ottanut laadun huomioon asettamissaan tarjoajan soveltuvuusvaatimuksissa, hankinnan vähimmäisvaatimuksissa tai hankintasopimuksen erityisehdoissa.

ULKOPUOLINEN ARVIOINTI auttaa laadun todentamisessa.

Hankintayksikkö voi vertailla ehdokkaita esimerkiksi referenssien, taloudellisen tilanteen, toimintajärjestelmän tai henkilöstön pätevyyden perusteella. Puolueettoman kolmannen osapuolen tekemä talouden tilan, referenssien ja toimintajärjestelmien todennus helpottaa sekä tilaajan että toteuttajan työtä.

Esimerkiksi Liikennevirasto on jämäkkä tilaaja, joka osaa vaatia laatua ja joka edellyttää laadun todentamista. Liikenneviraston kehittämiä hankintamalleja käyttävät myös ely-keskukset.

Molemmat hyödyntävät laadun todentamisessa RALA-pätevyyttä ja RALA-sertifikaattia. Ensin mainittu on todistus siitä, että yritys täyttää yhteiskunnalliset velvoitteet ja että sen referenssikohteet on tarkistettu. Jälkimmäinen on puolestaan ulkopuolinen hyväksyntä yrityksen toimintajärjestelmälle.

Kun tilaajaorganisaatio edellyttää kaikilta tarjoajilta RALA-pätevyyttä ja -sertifikaattia, sillä on varmuus siitä, että joku ulkopuolinen taho on käynyt läpi yritysten toimintaa.

INFRA-ALAN TILAAJAT hyödyntävät puolueetonta tahoa yritysten toiminnan tason toteamisessa, ja vastaavasti alan yritykset hakeutuvat RALAn palveluiden pariin pystyäkseen osoittamaan pätevyyttään ja toimintajärjestelmänsä laatua.

Muuhun rakennussektoriin verrattuna infra-alan urakoitsijat ovat ottaneet aktiivisimmin käyttöön RALAn palveluja. Rekisterissämme on tällä hetkellä noin 600 RALA-pätevää infra-alan yritystä, mikä on 40 prosenttia kaikista asiakasyrityksistämme. RALA-sertifikaatti on noin 150 infra-alan yrityksellä, mikä taas on noin puolet kaikista RALA-sertifioiduista yrityksistä.

Infra-ala voisi toimia muidenkin toimialojen esikuvana siinä, miten tarjoajien laaduntuottokykyyn liittyviä vaatimuksia painottamalla kehitetään koko alaa. Varmasti monet toteuttajat kiittäisivät nykyistä yhtenäisemmistä osaamisen todentamiskäytänteistä.

Yhtenäiset käytännöt helpottaisivat merkittävästi tarjouspyyntöihin vastaamista, kun laatua saisi osoittaa kaikissa projekteissa samoilla mittareilla. Nyt monien tilaajien erilaiset soveltuvuusvaatimukset ja niiden todentaminen aiheuttaa hämmennystä ja lisätyötä. Kun tilaajat käyttävät hankintailmoitusten pätevyysvaatimuksissa alalla yleisessä käytössä olevia osaamisen todistavia palveluja, kaikkien hankintaprosessin osapuolten työ helpottuu.

KANNUSTAN KAIKKIA hankintayksiöitä määrittelemään toteuttajien soveltuvuuskriteerit laadun näkökulmasta. Silloin taitavat, pätevät tekijät pääsevät osoittamaan taitonsa jo tarjousvaiheessa.

Uudistuva hankintalaki nostaa laadun julkisissa hankinnoissa aiempaa paremmin esille. Toivottavasti laatu tulee näkymään entistä vahvemmin myös käytännön toiminnassa.

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s