Odotatko aggressiivisesti tarjouspyyntöjä?

blogi_ari_aAri Ahonen
TkT, yrittäjä
Innovation Heaven Oy
(kuva Juha Nurmela)

INFRA-ALA ON yksi mielenkiintoisimpia tulevaisuuden aloja. Ennen infraksi luettiin suurin piirtein vain maantiet, rautatiet ja vesitiet. Oikeasti ala on kaikkea sitä, mikä palvelee alustana ihmisiä. Meidän pitää vain ideoida alalle avoimesti uutta ja tehdä siitä vielä innostavampi.

Kaikki toistavat, että digitaalisuus muuttaa maailman – ja ovat siinä todellakin oikeassa. Mutta kuka tekee alustan, jolla bitit kulkevat? Se on tietysti meidän toimialamme. Odotammeko siis tarjouspyyntöjä?

Digitaalisesta liiketoiminnasta on sanottu, että se on maailman ainoa toimiala, jossa raaka-ainemäärä kasvaa. Kaikki muut raaka-aineet vähenevät käytettäessä, mutta datan määrä kasvaa, mitä enemmän sitä käytetään.

Voisiko siis digitaalisuus olla infra-alan mahdollisuus?

INFRA-ALAA PIDETÄÄN muuttumattomuuden symbolina. Vain valtio ja kunnat ovat tilaajia ja urakointi on liiketoimintaa.

Urakointi on kuitenkin eri asia kuin yrittäjyys. Urakoitsija tekee mitä pyydetään, yrittäjä yrittää muutakin. Emme kai me odota, että digitaalisuuden tulevat ratkaisut päättää ja tilaa vain valtio ja kunnat?

Monen yrityksen strategia perustuu yhä pysähtyneisyyden aikaan: odotamme aggressiivisesti tarjouspyyntöjä. Markkinat eivät kuitenkaan varmasti kasva vain odottamalla maankaivua ja maansiirtoa.

KUKAAN EI TARVITSE vuotta kestävää kiertotietä sillan korjauksen ajaksi. Kukaan ei tarvitse valokuidun kaivamista heti asfaltoinnin jälkeen.

Kaikki haluavat palvelua, uusia ideoita ja lopputuloksia mahdollisimman tehokkaasti.

Miten voimme saada loppukäyttäjät oikeasti arvostamaan omaa aikaansa ja vaatimaan infrahankkeilta nopeutta? Voisimmeko tarjota esimerkiksi sosiaalisen median kautta loppukäyttäjille tietoa siitä, miten työt etenevät ja mitä mielenkiintoista eri työvaiheissa on edessä?

Kaikkia kiinnostaa lähiympäristön uudistuminen. Jokaisella suomalaisella on vähintään yksi kännykkä tai tabletti. Kaikki ihmiset voi tavoittaa. Haaste on saada ihmiset mukaan ideoimaan ja positiivisiksi infra-alan asiakkaiksi.

Kohdistuuko aggressiomme sitten muutosten estämiseen vai innovaatioiden vaatimiseen? Voisimmeko tarjota laajempaa palvelua, tiedottamista, loppuasiakkaiden ideoimien uusien tarpeiden täyttämistä?

INNOVAATIO ON kaupallistettu idea – ei siis pelkkä tutkimustulos vaan mikä tahansa idea, jonka voi kaupallistaa. Tehdään infra-alasta uudistusten mahdollistaja ja otetaan loppukäyttäjät ideointiin mukaan. Tilaajatkin ovat heräämässä pyytämään uusia ehdotuksia. Tässä on nyt alan mahdollisuus muuttaa asennetta ja imagoa.

Kaikissa yrityksissä, joita olen ollut johtamassa, parhaat tulokset on saatu liiketoimintaa lisäämällä, ei kustannuksia säästämällä.

Jokaisen on päätettävä, onko intohimona museoida urakointi vai uudistaa liiketoiminta. Haastan infra-alan urakoitsijoita ja kaikkia toimijoita yrittäjiksi ja tulevaisuuden tekijöiksi. Aletaan vaikka Tekesin innovaatiosetelin avulla miettiä tulevaisuuden liiketoimintoja.

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s