Raha liikkuu liian hitaasti

Blogi_Paavo2
PAAVO SYRJÖ,
 toimitusjohtaja, INFRA ry 

VEROKESKUSTELU KÄY nyt kuumana, mutta tärkein tuntuu jääneen taustalle. Miksi kaikki yritykset eivät noudata sopimusehtoja ja maksa laskuja ajallaan?

Hallituksen kaavailema maksuperusteinen arvonlisävero on erittäin hyvä asia rakennusalalla toimiville pienille ja keskisuurille yrityksille. Uudistus koskisi noin puolta esimerkiksi INFRAn jäsenkunnasta.

On positiivista, että valtio on tunnistanut pienyrittäjän ahdingon.

Alv-maksuaikataulujen muuttamista suurempi vaikutus olisi kuitenkin sillä, että rakentamisessa pidettäisiin kiinni alan yleisistä sopimusehdoista (YSE). Niissä maksuehdoksi on määritelty 14 vuorokautta.

NYT NÄIN ei ole. Pääurakoitsijalta saa rahat vasta 30 vuorokauden jälkeen, jos silloinkaan. Sen sijaan pienyrittäjä joutuu maksamaan työssään käyttämänsä materiaalit, polttoaineet, koneen lyhennykset, vakuutukset ja varaosat usein jopa 14 vuorokautta lyhyemmällä maksuajalla.

Tämä on massiivinen epäkohta, joka koskee myös muita kuin rakennusalan yrityksiä.

Juuri nyt erittäin moni pienyrittäjä tuskailee tilanteen kanssa. Kassavirran hallinta ja likviditeetin säilyminen ovat suuri ongelma monelle rakennusalalla toimivalle pk-yritykselle. Raha ei kerta kaikkiaan liiku tarpeeksi nopeasti.

Valtiokin voisi kehittää omia tietojärjestelmiään ja lyhentää erilaisten maksujen käsittelyaikoja. Esimerkiksi arvonlisäveron ja lähdeveron palautushakemuksiin liittyviä menettelyjä pitäisi ehdottomasti saada nopeammaksi.

TOINEN ESILLÄ ollut yritysverotuksen uudistus eli investointivarauksen käyttöönotto vaikuttaa hyvältä avaukselta. Uskon, että moni yritys saisi siitä sen viimeisen syyn päättää investoinneista.

Meihin rakentajiin investointivaraus vaikuttaisi kahdella tavalla. Yhtäältä yritykset itse voisivat tehdä investointivarauksia esimerkiksi kalusto- tai hallihankintojaan silmällä pitäen. Toisaalta rakentajat pääsisivät rakentamaan muiden yritysten investointivarausten kiihdyttämiä rakennusinvestointeja.

Toki investointeja voisi lisätä muullakin tavalla, esimerkiksi päättämällä suurista väylä- tai muista rakennusinvestoinneista.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Y-Studion blogissa.

One thought on “Raha liikkuu liian hitaasti

  1. 14 päivää yritysten välisessä maksuliikenteessä on enää vaikea saavuttaa ainakin näin palveluyrityksen näkökulmasta. 21 ja max 30 päivää ovat realistisempaa. Vaatimukset jopa 45 – 60 päivän maksuajoista jopa yksipuolisena toimenpiteenä ovat tätä päivää johon pitää puuttua.
    Voidaan myös ajatella , että INFRAN:n yhteistyökumppanit antaisivat meille jäsenille sopimuksesta 30 päivää maksuaikaa ja nopeammin maksaville hyvitystä.

    Tykkää

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s