Nyt riittää tietyömaita – tehdään niistä turvallisia yhdessä

Blogi_Pekka2
PEKKA LYYTIKÄINEN, toiminnanjohtaja
INFRA Keski-Suomi, Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala

NÄIN RATIN ja tuulilasin takaa katsottuna voi vain tyytyväisenä todeta positiivisen rakentamisen pöhinän eripuolilla Suomea, etenkin koska infra-alan ammattilaisia tarvitaan oikeastaan kaikessa rakentamissa.

Tuoreimpien tilastojen mukaan koko rakentamisen volyymi on ollut tämän vuoden varsin tukevassa kasvussa. Kasvua ruokkii etunenässä talonrakennussektori.

Myös liikenneverkoston päätetyt ja osin jo aloitetut hankkeet sekä erillinen korjausvelkapaketti tukevat alan kasvua ja ovat lisänneet infra-alan yritysten työllisyyttä. Kunnat ja kaupungit ovat rahapulastaan huolimatta investoineet kunnallistekniikkaan kutakuinkin aiempien vuosien malliin.

Hyvä näin, vaikka työt onkin usein todella kovan kilpailun tuloksena saatu. Rakentamisen toimiala ei ole ylikuumenemassa, vaan pikemminkin palailee normaalille tasolle usean laihan vuoden jälkeen.

Yksittäisenä ratin vääntäjänä, liikenneverkkojen käyttäjänä ja veronmaksajana toivon jatkossa yhä jämäkämpää omistajaohjausta, jotta julkisten rakenteiden korjausvelkaa päästäisiin vähentämään järkevällä ja toteuttamiskelpoisella tavalla.

TUULILASIN TAKAA näkee kyllä hyvin alan kehityksen suunnan.

Selkeä huomio viime vuosilta ovat vuosi vuodelta parantuneet liikenteenohjauskäytännöt tietyöalueilla. Tähän on päästy systemaattisella työllä ja panostamalla oikeisiin, työturvallisuutta parantaviin asioihin.

Urakka-asiakirjoja on kehitetty turvallisuus edellä ja jaettu kepin sijaan tarvittaessa myös porkkanaa urakoitsijalle. Turvallisempien työtapojen, välineiden ja varusteiden käyttöä sekä työturvallisuuskoulutusten merkitystä ei myöskään sovi unohtaa.

Tämän kesän päällystystyömailla on kokeiltu aiempaa laajemmin saattoautojärjestelmää, jossa autojono ohjataan hallitulla nopeudella päällystystyökohteen ohi. Oman kokemukseni mukaan saattoauton käyttö vähentää tilannenopeutta ja parantaa siten selkeästi turvallisuutta niin työntekijöiden kuin autoilijoidenkin kannalta.

Saattoauton käyttö ja muut rakenteelliset ratkaisut liikennevirtojen ohjaamiseksi hallituilla nopeuksilla nostavat kustannuksia, mutta ovat tehokas keino vähentää tapaturmia. Ne säästävät jopa ihmishenkiä.

SUURIMMAT EROT liikennejärjestelyiden tasossa olen havainnut kuntasektorilta.

Katuverkostolla nopeudet ja usein liikennemäärätkin ovat varsin pieniä verrattuna pääteiden vastaaviin. Liian usein näkee silti ”lyhytaikaista pikkutyötä” tekevän työntekijän joko kokonaan tai osittain ajoradalla pelkkä suojavaatetus turvanaan.

Näitä läheltä piti -tilanteita on varmasti meille jokaiselle tienkäyttäjille piirtynyt ikävästi verkkokalvolle ja muistiin.

TÄRKEINTÄ ON kuitenkin iskostaa kaikille hankkeissa toimiville osapuolille oikea asenne työturvallisuuteen. Tämä on jo huomattavasti haasteellisempi rasti.

Pahimmissa työmaakohteissa Poliisin tutkavalvonta on toiminut erittäin hyvänä pelotteena ja liikennevirran nopeudet on saatu turvalliselle tasolle. Poliisin koulujen alaluokkalaisille pitämät liikenneturvallisuuden tietoiskut uppoavat myös kuin kuuma veitsi voihin.

Ikävä kyllä omien vanhempien tai läheisten liikennekäyttäytyminen vaikkapa kesälomamatkalla vesittää ja peittoaa 10-0 Poliisin ohjeistukset. Esimerkillä on valtava voima.

Turvallista loppukesää infrahankkeille ja liikenteeseen! Muistetaan olla hyvänä esimerkkinä.

 

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s