Hyvä ala, mutta oivaltaako opo?

OPOT KERTOVAT, että heidän työssään keskeisintä on jakaa tietoa jatkokoulutuksista. Ohjaustunneilla käytetyin tietolähde ovat oppilaitosten verkkosivut. Jos aikaa jää, ammatinvalintaprosessissa mennään syvemmälle.

Seuraava vaihe on tutustua toimialakohtaisiin sivustoihin, ja niissä alasta kertoviin videoihin. Tätä tietolähdettä enempää toimialat eivät yleensä tarjoakaan.

Videoiden lisäksi opot toivovat toimialakohtaisia työsimulaatioita, joissa opiskelijalle hahmottuu monivalintatehtävien kautta omia mieltymyksiä parhaiten vastaava työ.

Saadun tuloksen lisäksi nuorelle tulisi tarjota vielä laajempi näkemys siitä, millaiseksi oma elämä muodostuisi kyseisessä ammatissa. Esimerkiksi työajat, palkkaus, työn säännöllisyys ja matkustustarpeet on hyvä tietää ennalta, jotta nuori voi hahmottaa mahdollisuutensa käyttää myös vapaa-aikaansa ja rahoittaa itsensä toteuttamista tulevana ammattilaisena.

OPO PYSTYY kertomaan oppilaalle vain sen, minkä on itse kokenut ja ymmärtänyt.

Hyvä keino jakaa omakohtaisia kokemuksia eri toimialoista ovat työmaavierailut.

Opojen mukaan auditoriossa kuultu PowerPoint-esitys unohtuu nopeasti, mutta vierailun muistaa aina. Hedelmällisintä on kuulla autenttisessa ympäristössä alan konkarien hiljaista tietoa, joka paljastaa humpan todellisen juonen.

Työmaalla saa kysyä tyhmiäkin.

Kerran vieraillessani opojen kanssa työmaalla vastaava mestari esitteli ansiokkaasti kohdetta: kuvaili työvaiheita ja kertoi pieteetillä niiden tekijöistä. Kaikki tuntui toimivan niin hyvin, että pitkän esityksen lopuksi kiitin kysäisemällä herralta, että mitäs hän täällä sitten tekee. Yleisön naurun purskahdusten jälkeen asiaan päästiin aivan toisella syvyydellä.

MIKÄ ON opinto-ohjauksen ja infra-alan suhde nyt?

Maamme perusasteen oppilaanohjaajista ja toisen asteen opinto-ohjaajista noin 90 prosenttia on naisia. He kaikki ovat saman akateemisen koulutusputken läpäisseitä erinomaisia opetusalan ammattilaisia. Heille on luonteenomaista ohjata nuoret lukion kautta humanistisen puolen korkea-asteen koulutuksiin.

Opojen ja infra-alan välistä väylää on entisestään levennettävä. Uusille ajatuksille on rakennettava lujat perustukset. Kun tähän on päästy, tulevaisuus alkaa muuttua.

Viime tammikuussa järjestin Kuopiossa Ylä-Savon ammattiopiston kanssa infra-alan koulutustilaisuuden alueen opinto-ohjausväelle. Komasin halleilla eräs opo veti minut täpinöissään sivummalle ja kertoi, että hänellä olisi heti tiedossa pari nuorta, joille maarakentaminen sopisi. Naisen äänessä oli suuren salaisuuden paljastumisen väri – hän oli oivaltanut!Blogi_Janne

Janne Suntio, asiamies
Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan vetovoima ry

Kirjoittaja on kira-alan myyntimies, joka hommaa alalle ne jotka alalle kuuluvat.

Haluatko viedä koululais- tai opiskelijaryhmän infratyömaalle, valtavien työkoneiden ja 3D-tekniikan keskelle? Kysy lisää: janne.suntio@rakennusteollisuus.fi

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s