Asfalttiala, katso peiliin!

PÄÄLLYSTYSALALLA REILUT VUODENPÄIVÄT toimittuani mielessäni pyörii yksi asia ylitse muiden. Infra-ala ja siellä erityisesti päällystysala tarttuu poikkeuksellisen sitkeästi selitykseen ”näin me olemme asiat aina tehneet”.

YouTubesta löytyy Lemminkäisen filmi ”Pikipojat” vuodelta 1949. Se kiteyttää kaiken. Karkeasti katsoen monikaan siinä esitetty asia ei ole vuosien saatossa muuttunut.

Alallamme ei ole tapahtunut mitään käänteentekevää uudistumista tai syntynyt niin sanottua disruptiivista tuote- tai toimintamalli-innovaatiota.

Koko infra-alan tuottavuuskehitys on ollut jo pitkään heikkoa. Suomessa kehitys on ollut jopa negatiivista samaan aikaan kun muut teollisuuden alat ovat harpponeet reippaasti eteenpäin.

ALAN TUOTTAVUUS LAAHAA perässä myös muualla maailmassa.

Construction Industry Instituten mukaan jopa vajaat 60 prosenttia rakennusteollisuuden toiminnasta on hukkaa. Tehdasteollisuudessa vastaava luku on 12.

Mistä tämä johtuu?

Tuotanto ja toiminta ovat alueellisesti hajautuneempaa kuin monella muulla alalla. Toimintakyvyn on löydyttävä asiakkaan läheltä. Voimakkaasti alueellisesti johdetusta mallista on kuitenkin vaikea ulosmitata suuruuden hyötyjä.

Työn tekemisen organisointi on alallamme keskeinen ongelma. Työmaalla tavarantuloa ei tarkkaan pystytä ennakoimaan, eivätkä toimitusmäärät ja -laatu aina vastaa sovittua. Varastoja ja ylimääräistä rojua on paljon. Koneet ja ihmiset seisovat, kun aina odotetaan jotakin.

Kyse ei ole siitä, etteivätkö ammattilaisemme työmailla hoitaisi hommiaan hyvin. Ongelman ydin on toimintamallissa, prosesseissa ja toimitusketjuissa.

Kun kaikki palaset saataisiin sovitettua yhteen yhtä hyvin kuin vaikkapa auto- tai elektroniikkateollisuudessa, tuottavuudessa syntyisi valtaisa loikka.

Mainitsemillani aloilla globaali kilpailu on pakottanut yhtiöt hiomaan prosessit kuntoon.

Infrateollisuuden tuottavuudella kännykkä maksaisi helposti 20 000 euroa ja perushenkilöauto puoli miljoonaa.

MUUTOSTA TARVITAAN MYÖS julkisella sektorilla. Valtio ja kunnat ovat päällystys- ja maarakennusalan merkittävin asiakasryhmä ja niiden ostamista säätelee hankintalaki. Hankittava kokonaisuus on aina tarkasti ennalta määritelty, mikä ei jätä tarjoajille liikkumavaraa.

Kun pykälät sitovat puolin ja toisin käsiä, se heikentää alan kovasti kaipaamaa tuoteinnovointia ja kehitystyötä.

Potentiaalia parantamiseen löytyy, mutta se vaatii meiltä alan yrityksiltä roimasti suurempaa muutosmyönteisyyttä ja rohkeutta uudistua. Tätä tarvitaan myös julkiselta sektorilta: aitoa halua parantaa tuottavuutta. Tarvitsemme lisää uusia päänavauksia, hyvänä esimerkkinä vaikkapa allianssimallin kehittäminen.

HAASTAN ALAN INNOVOIMAAN tehokkaampia toimintamalleja yhteisvoimin, ilman jäykkää omien etujen puolustamista.

Tuottavuuden parantamisessa kaikki ovat voittajia, julkinen sektori ja yhteiskunta mukaan lukien.
Robert Blumberg 2014_21857_4

Robert Blumberg
liiketoimintasegmentin johtaja, päällystys
Lemminkäinen Oyj

Turusta lähtöisin oleva Blumberg (DI, MBA) siirtyi 1.1.2015 infra-alalle auto- ja konepajateollisuudesta, työskenneltyään vuosia Valmet Automotivella sekä Metso Paperilla (nyk. Valmet). Työhistoriaan kuuluu myös neljän vuoden komennus Kiinassa. Asiakas on ollut vahvasti työtehtävien keskiössä. Robin perheeseen kuuluu vaimo ja neljä lasta. Vapaa-aikaa rytmittävät lasten harrastukset ja isän jääkiekkoharrastus.

One thought on “Asfalttiala, katso peiliin!

KOMMENTOI KIRJOITUSTA

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s